HTML

A Jubilee blogról

Jó húsz évvel ezelőtt egy máltai srácnak volt egy álma: éttermet és kávézókat szeretne nyitni. Pincérként kezdte, majd sok évnyi munka eredményeként sikerült megvalósítania őket. Testvéreivel éttermet és három kávézót nyitottak. Most pedig a Szent István körúton is megvetették a lábukat. Ez a blog egy ma már több mint negyvenéves fickó és társa magyarországi tapasztalatairól, világutazásairól és kávézójukról, a Jubilee-ról szól.

 

Café Jubilee a Twitteren

Friss topikok

Linkblog

Könnyű étek egy szolíd házibuli közepén

2010.07.30. 20:05 Jubilee

Valamelyik nap épp a Café Jubilee-ban üldögéltünk, kint a teraszon. Nem volt sem hőségriadó, sem ázott-fázott esős idő, kicsit fújdogált ugyan a szellő, de pont kellemesen. Egy isteni hűs bort szürcsölgettünk, közben figyeltük a Vígszínház előtt sertepertélő turistákat, az elsuhanó villamosokat, amikor a már-már túlzottan idilli képbe egy gyomorkorranás szólt közbe. Abszolút váratlanul ért a dolog, de hamar megnyugtattak. Mégpedig egy játszi könnyedséggel összedobható, könnyű és egészséges aprósággal. Ez még nem kavart volna fel különösebben. Ám néhány nappal később egy házibuliban is összefutottam vele. Így hát muszáj megosztanom veletek, hogy mi is az a bruschetta.

Tényleg nem bonyolult a dolog, mert még a konyhaművészetekben egyébként nem különösebben harcedzett borhuszár barátom is hip-hop összeütötte. S amilyen egyszerű, olyan nagyszerű (mármint az étek), ráadásul a drága vendégek is elkényeztetve érezhetik magukat, hiszen végre nem csak zsíroskenyeret és csipszet tesznek eléjük. 

A Jubilee-val hozott párhuzam ne lepjen meg senkit, hiszen mediterrán ételről van szó. A bruschetta egy 15. századból származó olasz finomság, amely egyébként pirított kenyérszelettől kezdve olajos szeletig sok mindent jelent. Mindegyik fedi a valóságot. 

No, de nézzük, hogyan is varázsolható tányérunkra alig néhány perc alatt, s mire is van szükségünk hozzá. 

 - 6 szelet kenyér (ajánlott a barnakenyér)

- 100 g friss paradicsom

- 4 cl olívaolaj 

- 2 g só és feketebors keveréke

- 10 levél friss bazsalikom

- 2 csepp balzsamecet

- 4 g friss petrezselyem

- 8 g friss fokhagyma

- 20 g friss vöröshagyma

Ragadjuk meg bicskánkat, bökőnket, bárdunkat, amink épp van, s szeljük a paradicsomot, a fokhagymát, a vöröshagymát és a petrezselymet apró darabokra, majd jól zutyuljuk össze azokat. Keverékünkhöz adjuk hozzá a bazsalikomot, majd öntsük hozzá a 4 cl olívaolaj és a két csepp balzsamecet elegyét. Utána ízlés szerint megszórhatjuk sóval és borrsal. Nincs is más hátra mint, hogy pirítsuk meg a kenyérszeleteket, borítsuk be mindegyiket a zöldséges keverékünkkel és lám! Már fel is szolgálhatjuk!

Aztán persze ízlések és pofonok szerint lehet variálni konyhai működésünk mediterrán végeredményét. A megpirított szeleteket például még forrón bekenhetjük fokhagymával, s rögtön rácsöpögtethetünk egy-két csöpp olívaolajat. 

Illetőleg az ínyencek még megbolondíthatják az egész kreációt némi sajtreszelékkel is. 

Nem is maradt más hátra, mint stílusosan buon appetito!

 

Szólj hozzá!

Címkék: étel recept mediterrán bruschetta

A bejegyzés trackback címe:

https://jubilee.blog.hu/api/trackback/id/tr532187868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása