HTML

A Jubilee blogról

Jó húsz évvel ezelőtt egy máltai srácnak volt egy álma: éttermet és kávézókat szeretne nyitni. Pincérként kezdte, majd sok évnyi munka eredményeként sikerült megvalósítania őket. Testvéreivel éttermet és három kávézót nyitottak. Most pedig a Szent István körúton is megvetették a lábukat. Ez a blog egy ma már több mint negyvenéves fickó és társa magyarországi tapasztalatairól, világutazásairól és kávézójukról, a Jubilee-ról szól.

 

Café Jubilee a Twitteren

Friss topikok

Linkblog

A Gömböc, a kávézó és a magok esete Sanghajban

2010.06.24. 20:51 Jubilee

Majdnem két hónapja nyitott a Világkiállítás Sanghaiban, amely számunkra sem közömbös. Nem csak azért, mert Magyarország is képviselteti magát egy hol egysíkúként, hol izgalmasként leírt pavilonnal, hanem azért is, mert a Jubilee is kitelepült. És igen komoly sikere van!

Meg mondjuk legalább abban az igen kétségesnek mondható örömben részesülhetünk, hogy van egy közvetlen ismerősünk, aki testközelből látja, hogy mi történik a rejtélyes Kínában, miközben valószínűleg egy szóval sem hallott arról, hogy lesz-e médialakotmány idehaza, illetőleg ki lesz a köztársasági elnök. Alex, a Jubilee csoport vezérigazgatója látogatott el nemrég Kínába, ahol a kiállítás idejére egy újabb Café Jubilee nyílt – ez a második egység Málta határain túl. Néhány napja egy rövid levélben számolt be élményeiről. Soraiból, s elküldött képeiből szemezgetnénk az alábbiakban.


A Café Jubilee bejárata Sanghajban - hol étel, s ital, ott a boldogság...

Elmondása szerint viszonylag nehezen indult az expo, ám mára már napi félmillió (!) látogató teszi állandóan nyüzsgővé az ideiglenes város területét. Képzeljük el, hogy Málta teljes lakossága 425 ezer fő… Szóval Alex számára külön kaland ez az egész felhajtás. Bár azért egy szolíd megjegyzésként annyit illik elmondani, hogy Sanghajban majdnem 20 millióan élnek... Az egyetlen bökkenő az, hogy annyira zsúfolt a kiállítás, hogy sokan csak alig, vagy egyáltalán nem tudnak bejutni. Akad olyan pavilon, ahol 9 órát (!) kell várakozni arra, hogy bejuthassanak.


Éjszakai élet a Café Jubilee-nál a világkiállításon - fáradhatatlan csevej

Nyilván nem a kis pavilonok szenvednek ettől a problémától, hanem főleg a nagyok, mint például a kínai, a német, az ausztrál, vagy mondjuk az amerikai. Alex egyébként kint léte alatt az angolokét kedvelte meg leginkább. Az angol építmény egészen másként próbálja bemutatni a képviselt országot, mint az általában látható. Míg a legtöbb helyen az adott nemzetre jellemző érdekességekkel, látványosságokkal lehet megismerkedni, addig az angolok az Egyesült Királyság élővilágán keresztül igyekeznek bemutatkozni, mégpedig egy úgynevezett Mag Székesegyházban. Az épületet különböző üvegcsövekből alakították ki, amelyek mindegyikébe egy-egy növény magját helyezték. A meredező csövek miatt leginkább egy sünre hasonlít az építmény. Este aztán különösen szép látványt nyújt, amikor az egészet kivilágítják, s ilyenkor még jobban látszik, ahogy a szél lengeti az üvegcsöveket.


Egymáshoz közel a máltai és magyar pavilon - apró öreg cimborák

A magyar pavilon is tetszett Alexnek – mást nem is mondhatott volna… :) A mi „bázisunk” alig egy kőhajításnyira van a máltaiakétól, valamint a Jubilee-tól. A magyarok egy fehér kocka alakú épületet húztak fel, amelyet olyan csövekkel borítottak, melyekben vízcseppek csordogálnak. Körülbelül úgy kell elképzelni, mintha egy esőfüggöny állna előttünk.


A magyar pavilon bejárata - ki itt belépsz...

A pavilon középpontjában a közelmúlt egyik forradalmi magyar találmánya, a Gömböc található, amely igen komoly mértékben rengette meg a matematika világát. Egy olyan alakzatot kell elképzelni, amely mindig, de tényleg mindig egy adott helyzetbe billen vissza, mégpedig formájából adódóan (vagyis nem a súlypontja miatt, ahogy azt már ismerhetjük a Keljfeljancsinál). Szebben ez úgy hangzik, hogy "az első olyan homogén test, amelynek csupán egy stabil és egy instabil (összesen kettő) egyensúlyi helyzete van".


A Gömböc - mindig talpra áll...

A máltaiaké az Egyesült Európai kiállítóhely része, melynek egyik attrakciója a Café Jubilee. Igaz, hogy kis hely jutott a máltaiaknak, mégis azon kevesek közé tartozik, ahol enni és inni lehet, továbbá ez az egyetlen vendéglátóhely, amely 22.30 után, vagyis azután is nyitva tart, hogy az Expo már bezárt. Így aztán a Világkiállításon dolgozók kedvenc helyévé vált a Jubilee. Ezen felbuzdulva lesz egy nap, amely kifejezetten csak nekik szól.


A magyar pavilon - kockában az erő

Alex a Világkiállítás mellett Sanghaitól is teljes mértékben elájult. Ahogy ő fogalmazott „minden képzeletét felülmúlta az Expo és a lélegző város”. Sőt! Az is elképzelhető, hogy a hathónapos kiállítás után is marad a Jubilee Kínában…

No, de addig is. Nekünk marad a vébé meg persze a magyar Jubilee.

 

Szólj hozzá!

Címkék: sanghaj sanghai gömböc világkiállítás café jubilee

A bejegyzés trackback címe:

https://jubilee.blog.hu/api/trackback/id/tr702107550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása